Assalammualaikum..
hari ini 16 Ramadhan dan esok 17 Ramadhan. Apa khabar kepada yang sedang membaca blog ini? Mudah-mudahan sihat.
Tajuk di atas tu tak relevan sangat dengan gambar-gambar di atas nun. Anyway resipi akan saya tulis jugak di bawah. Tajuk resipi tu saya sajer cipta coz kalau cari kat Muar memang sampai bila2 pun tak jumpa...tak macam mee bandung Muar yang pemes tu.
Selalunya makanan berbuka tidaklah sebanyak itu tetapi weekend ni semua ada so lebih sikit dari biasa.
Dan hari ni buat sekian kalinya mood ting tong tuan blog terlebih rajin mengaptured gambar utk di naikturun ke blog ini siap ada border-border lagi cantik tak? hahaha (orang dah lama guna aku baru nak buat )
RESIPI KERABU MANGGA MUAR
SATU BATANG KAROT MERAH
2 BIJI MANGGA MUDA
DAUN SELOM
3 HELAI DAUN LIMAU PURUT
1 BATANG SERAI
1 BATANG BUNGA KANTAN
1 BIJI TOMATO
CILI PADI - IKUT NAK PEDAS OR NOT
1 BIJI BAWANG BESAR
1 BIJI BAWANG PUTIH
CUKA (KALAU TAK ADA CUKA PAKAI JER CUKA KURMA, LIMAU NIPIS/LIMAU KASTURI ATAU AIR ASAM JAWA)
GULA, GARAM.
CARA-CARA MEMBUATNYA:-
1) POTONG HALUS SEMUANYA
2) CAMPURKAN SEMUA
3) GAUL RATA
4) SIAP DAH BOLEH MAKAN
Senang kan?.Kerabu ni kalau zaman-zaman dahulu dibuat daripada lebihan sayur-sayuran yang ada. Tidak membazir. Tidak semestinya seperti bahan-bahan di atas itu. Nanti jenuh pulak mencari kalau tak ada...pakai jer apa yang ada. Boleh dipelbagaikan. Kalau nak sedap boleh tumbuk udang kering atau belacan dan letak kacang tumbuk...lagi ummphhh. Memandangkan ada yang tergaru-garu nanti jadi terciptalah resipi yang mudah dan ekspress ghitu....
Sedapnya kerabu manggaaaaaaaaaaa...feberet saya tuuuuuuuu...tapi tak reti buat pun..huhuhu
ReplyDeletehaiyooo....atok bab makanan ni terbukak selera...huk huk
ReplyDeletealamak...ingat nak kunjung ziarah sampai sampai dapat kerabu mangga... kecur air liur,Ini tidak adil!
ReplyDeleteSalam dari tanah orang.
x