Monday 10 February 2014







RESIPI LAKSA NYONYA (VERSI SENDIRI)

1 tin ikan sardin (guna cop ayam jenis mackerel)
3 biji bawang besar
cili kering
belacan bakar (ikut lah nanti ada yang mengenyam pulak so tak yah lah letak)
daun kesum
bunga kantan
asam keping

Caranya:

1) sardin dihancurkan termasuk sosnya (agak-gak lah ada yg tak suka sos tu so no need to put).
2) bawang besar di blender bersama belacan dan cili kering.
3) Tumiskan bawang yg telah diblender tadi dan masukkan sardin.
4) tumis sampai garing dan terbit minyak
5) tambah air dan acu kepekatannya.
6) masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping
7) didihkan dengan api perlahan sehingga betul2 mesra.

Cara hidang:
seperti dalam gambar di atas yang ada  salad, nenas,cili padi, timun, bawang besar, kacang panjang dan bunga kantan.

abaikan lah hirisan yang sungguh tidak berseni ya.....
dah nama masak sendiri
dapur sendiri
so ikut lah rasa hati sendiri



No comments:

Post a Comment