Sunday, 15 August 2021



 ACAR BUAH PALING SEDAP 


Assalammualaikum

Alhamdullilah syukur kepada Allah swt yang dengan izinnya memberi kekuatan untuk menulis di Blog ini. Hampir dua tahun tidak menulis di sini.


Resipi Acar Buah ini di catit di sini untuk rujukan anak menantu jugak kepada semua yang membaca. Resipi ini pun adalah cedukan sana sikit sini sikit daripada sosial media jugak. Tetapi apa yang dipaparkan di sini adalah hasil daripada pembuatan sendiri.Halal untuk ditiru dan dishare.Cuma kalau tak jadi kejadiannya jangan lah salahkan diriku, salahkan dirimu sendiri.

Acar Buah ini sangat flexible tidak semestinya mesti ada bahan-bahan yang dinyatakan baru boleh buat. Ikut sahaja kesesuaian masing-masing ya.Seperti biasa resipi ini menggunakan sukatan main agak2 sahaja. Minta maaf terlebih dahulu sekiranya korang pening kepala tengok resipi dan gambar tak tally, maklumlah...)

Jom kita teruskan.



BAHAN-BAHAN (sukatan seperti dalam gambar)


(A) BAHAN-BAHAN UTAMA

Jeruk buah (yang ini Jeruk daripada Penang)

Buah Prun Kering

Kurma

Kismis

Buah-buah kering campur (kiwi,halia,papaya dan lain-lain lagi)

Jeruk Limau Kasturi 

Bawang Merah dan bawang putih (saiz biar sekata - sebijik2)


(B) BAHAN-BAHAN MENUMIS

Bawang Merah dihiris

Bawang Putih dihiris

Haris dihiris mancis

halba campur,

empat sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)

daun pandan  


(C) BAHAN-BAHAN DIKISAR

Cili Kering

bawang merah

bawang putih

halia


(D) BAHAN-BAHAN PES (boleh sahaja kalau nak satukan dengan BAHAN C)


Serbuk kari

serbuk ketumbar

serbuk jintan manis

serbuk jintan putih


(E) BAHAN-BAHAN LAIN

sos lada 

cuka (untuk resipi ini sebotol seperti digambar tu)

garam 

gula nise/melaka  




BAHAN-BAHAN UTAMA (A)

       


         


         


      




BAHAN-BAHAN B DAN C





BAHAN-BAHAN B (untuk menumis)





BAHAN-BAHAN C (setelah dikisar)





BAHAN-BAHAN D (setelah dikisar)





BAHAN-BAHAN LAIN
 
     










CARA-CARA MEMASAK :-

1) Masukkan minyak masak ikut kesesuaian kuantiti bahan-bahan. 

2) Masukkan daun pandan, empat sekawan dan halba campur (Bahan B)

3) Masukkan hirisan bawang dan halia jugak (Bahan B)

4) Bila dah naik bau wangi masukkan Bahan C

5) Masak sehingga naik minyak dan masak betul-betul sampai mesra.

6) Masukkan cuka dan sos cili serta gula. Garam letak sekadar untuk dapatkan rasa sahaja. Masak lagi sebentar dalam 5 minit lagi.

7) boleh masukkan bawang merah dan bawang putih sebijik sebijik tu serta buah-buahan kering yang keras. 

8) Masukkan Bahan A dan biarkan merenih sebentar untuk dapatkan kemesraan.

9) Tadaaaaaaa..... siap sudah.


Tips :

- minyak untuk menumis tu kalau banyak pun tak apa, sebab nanti dah masak boleh sahaja kita keluarkan.

- daun pandan tu saja letak sebab banyak kat belakang rumah so why not orang tak buat kita buat lah jadi kan tumisan menaikkan aroma masakan.

- kalau boleh halba campur tu korang sangai (goreng tanpa minyak) dan tabur masa akhir, kalau ada bijan pun lagi sedap.halba campur ni tumis awal dah rasa pahit. so guys dont follow that ok.

- api memang kena sedehana kecil sepanjang masak supaya rempah betul-betul masak untuk tahan lama, so sabar ok

- cuka, gula garam korang jangan junamkan banyak-banyak, ikut kadaran sederhana dulu senang nak adjust nanti boleh tambah mana kurang.

- guna kurma jenis lembik sikit untuk dapatkan acar yang pekat, masukkan awal untuk sebatikan dulu.

- tips paling penting baca bismillah sebelum masak selawat sentiasa sepanjang masak tu doa yang baik2 in sya allah sedap.



















No comments:

Post a Comment