Tuesday, 3 May 2011

RESIPI ASAM PEDAS MUAR

asam pedas ikan mayong

daun limau purut.daun kesum dan belimbing buluh

bahan tumis

bahan blender

rupa iakn mayong yg direndam dgn limau dan tepung utk hilang hanyir

asam pedas tanjung

asam pedas tanjung

asam pedas tanjung



Assalammualaikum

sebelum meneruskan tulisan aku nak minta maaf kepada sesiapa yang rasa terganggu dgn tulisan caca marba dan ayat lintang pukang ku ini... aku tak pandai mengarang walaupun hobi aku membaca novel tapi ......ok lah jom baca

hujung minggu cuti 3 hari sempena 1 mei hari buruh. pagi2 aku dan en lan berdua sahaja bertolak ke muar menjenguk mak yg dah 4 bulan aku tak ziarah dan jugak mengambil anak. maaf kan aku mak bukan sengaja tetapi kekangan waktu tidak mengizinkan termasuk en lan yg tidak berapa gemar aku memandu jauh2.untuk mempositifkan diri aku anggap dia sayang kat aku sebab tulah dia tak bagi mandu jauh2 (sebenarnya dia bimbang kut aku boleh sampai 2 jam ke muar bila memandu sendiri).

sampai muar kami terus ke tanjung emas. aku order rojak tauhu dan mee bandung.tak terkata en lan tengok aku order….dahsyat kan hahaha...sabar ajer..lepaskan gian lama tak balik ni. lepas tu tapau asam pedas muar. bukan nak berlagak tapi aku rasa cam cair jer asam pedas dia dan rasa pulak dia letak pak aji banyak sebab tu sedap.

jadi kat bawah ni aku bagi resipi asam pedas muar versi diriku sendiri dan diceduk jugak daripada mak.kiranya resipi ni kena pandai2 adjust sendiri ya...sebab semua bahan main agak2 ajer ikut kesesuaian bahan2 yang ada.practise make perfect so kalau tak jadi jgn putus asa ya anak2....teruskan dan cuba lagi hingga sedap ditekak sendiri. lagi satu sesiapa orang muar mmg kena wajib tau masak asam pedas.





RESIPI ASAM PEDAS MUAR




1)       ikan mayong
 (jenis ikut cita rasa  ikan merah boleh  ikan parang boleh ikan tenggiri boleh jangan ikan bilis sudah)

2)       cili kering ,bawang besar, bawang putih,halia (agak2), lengkuas(agak2) dan kunyit sebesar ibu jari (kalau ibu jari kecik boleh lah pakai ukuran ibu jari kaki)

3)       Kalau suka letak belacan pun boleh
(saya tak letak sebab dlm rumah ni ada species yg  sakit gatal2 makan belacan)

4)       Sesudu besar lada hitam biji
(sebab aku pakai ikan mayong so nak kurangkan bau aku suka letak lada hitam ni)

5)       Perkara  (2), (3) dan (4) tu di kisar mesin ek tapi kalau nak giling pun takder hal punya..

6)       Bahan tumis pulak aku pakai satu labu bawang, 3 ulas bawang putih dan 3 hirisan halia.semua dihiris halus .

7)       Air asam jawa

8)       Kalau nak letak sayur boleh jugak spt terung, bendi atau belimbing besi (belimbing ni kategori sayur ker?belasah jerlah ya)

9)      Untuk tambah bau2an wangi boleh masukkan jugak daun kesum atau limau purut.

CARA MEMBUATNYA:-

1)       DENGAN BACAAN BISMILLAHHIRAHMANIRRAHIM TUANGKAN minyak masak dalam periok. Jangan tuang minyak tanah pulak mau terbakar rumah kak limah

2)       Bila dah panas tumis bahan (6) hingga naik bau  dan garing.

3)       Masuk bahan (5). Api kecilkan dan biarkan bahan garing slow and steady. Kacau lah selalu nanti hangus pulak. Masa ni saya suka letak daun kesum terpulanglah ikut suka nak letak masa akhir pun boleh)

4)       Bila dah keluar minyak , masukkan air agak2 jgn byk sangat tau sbb belum masuk air asam jawa lagi nih.

5)       Bila dah mendidih masukkan ikan…biarlah masak sebentar.baru masukkan air asam jawa.

6)       Masukkan sayur spt terung/bendi/belimbing besi serta daun limau purut.

7)       Rasa garam, asam serta manis (kalau saper suka letak lah gula kalau tidak tak payah).

8)       Dah masak boleh lah dihidangkan dan jangan lupa ucapkan alhamdullillah…serta selamat beramal.

4 comments:

  1. uis..bestnye balik kg..jo kat sini x balik kg..hehe..cian kan..bcuti di rumah sewa aje..er..npe akak postskan mknan2 asam pedas tu..eee..lapar nie..haha..tq untuk tips buat asam pedas tu..nanti nak try kalo jadi..hehe..jom bace yg nie plak
    cara buat Auto like status facebook members

    ReplyDelete
  2. eh..eh..joe...jauh beza lah pulak antara asam pedas dancara buat auto like status facebook members...tak pe..pepehal terima kasih joe kerana jadi org pertama komen kat posting ni...maklumlah blog kak ni suam-suam kuku hahahaha...tenggelam timbul....sib baik tak tennggelam langsung hahaha

    ReplyDelete
  3. pergh..sedapnyer..he..he
    mai ler anta skit kat umah...

    ReplyDelete
  4. cik murni

    ni versi asam pedas tak antar kat rumah...ni kena order hahahaha

    ReplyDelete